top of page

De SDG's in Sport: SDG voice conferentie van de KBVB

Bijgewerkt op: 29 aug. 2021

Op woensdag 14 april 2021 gaf federaal minister van Klimaat, Milieu, Duurzame ontwikkeling en Green Deal, Khattabi Zakia, de aftrap van de eerste SDG Voice conferentie van de KBVB. Het online event richtte zich volledig op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties en hoe je die kan implementeren in je eigen (sport)organisatie.


De SDG Voices staan niet enkel in voor het informeren van mensen over de SDG's, ze hebben ook een ambassadeursrol om hun stakeholders te inspireren ook bij te dragen aan de agenda 2030 van de Verenigde Naties.


Aan het begin van de conferentie, lichtte Hedeli Sassi, Football & Social Responsibility Coördinator bij de KBVB, het gebruik van de SDG’s binnen de KBVB toe. Zo werd een overzicht gegeven over hoe de KBVB, aan de hand van verschillende methodieken, aan de slag is gegaan met de SDG’s en hoe dit geresulteerd heeft in een nieuwe strategie. De nieuwe strategie biedt een duidelijk kader waarin de verschillende sociale projecten van de KBVB uitgevoerd worden. Zo vermijden we dat de talrijke projecten die we uitvoeren niet op een ad hoc basis gebeuren.

Werken met de KBVB als een SDG Voice is een stap voorwaarts naar duurzame ontwikkeling. Door verschillende partnerschappen kan deze positieve invloed zowel binnen als buiten het voetbal doordringen."

– Zakia Khattabi, Minister van Klimaat, Milieu, Duurzame ontwikkeling en Green Deal.

Het eerste deel van de conferentie werd ingevuld door een SDG Sports Cafe, een open sessie waarin vier sprekers hun project in het kader van de SDG’s kwamen toelichten: Grace Veys, Fare Network en de KBVB Jeugdraad, deelde haar werk bij FARE, een organisatie die zicht inzet tegen discriminatie in het voetbal, alsook het ontstaan en de acties van onze KBVB Jeugdraad; Nand De Klerck sprak over het project PlayGreen van Voetbal Vlaanderen; Audrey Demoustier lichtte het project Playmakers toe waarin de KBVB samen met UEFA en Disney de participatie van meisjes in het voetbal wil verhogen; en Erneszt Kovàcs deelde de resultaten van zijn onderzoek bij ACR+ over de houding van fans en management ten aanzien van duurzaamheid.

Diversiteit in het voetbal heeft zoveel kracht, de voetbalbond is daarbij een van de beste partners om deze diversiteit in het voetbal mee te vieren

Grace Veys, fare network & lid van de KBVB jeugdraad.



In het tweede deel van de conferentie kregen de deelnemers de kans om een unieke workshop rond de SDG’s bij te wonen. Deze workshop gaf de participanten de nodige informatie om zelf van start te gaan met de SDG’s in hun eigen organisatie in 7 stappen.

1) Stel een duurzaamheidsteam samen

2) Breng in kaart wat je doet en ontwikkel je missie/visie

3) Formuleer SDG-Hertalingen of inside-out thema's

4) Betrek uw stakeholders en definieer je prioritaire SDG's

5) Formuleer ambities en SMART doelstellingen voor elke prioriteit

6) Brainstorm naar acties om uw doelstellingen te bereiken

7) Meet je impact

8) Vertel je verhaal!


Wanneer er gewerkt wordt rond SDG’s is her proces van een dialoog minstens even belangrijk als het resultaat. Draagvlak creëren zowel intern en extern is een niet te onderschatten taak.

Sara Vermeulen, Route 2030.



Conclusies Duurzaamheids- of MVO-initiatieven worden vaak ad hoc uitgevoerd door meerdere mensen naast elkaar, zonder een systematische aanpak en zonder een proces van continue verbetering. Hierdoor gaan diverse kansen en synergie-effecten verloren. De SDG's bieden een solide kader om dit te stroomlijnen, te focussen en zullen daardoor interessante onontdekte kansen onthullen. Het verdient aanbeveling dat elke organisatie ook kijkt naar de subdoelen van elke SDG. Elke SDG kan een andere betekenis hebben, specifiek voor uw eigen organisatie. De subdoelen vertellen je hoe de Verenigde Naties de SDG's kaderen.


Wat we op de conferentie in essentie probeerden te doen, is de SDG's tastbaar maken tot een niveau waarop iedereen ze kan begrijpen en een beter beeld krijgt van het kader dat ze kunnen bieden. Echter, het opzetten van een strategie en het bepalen van jouw eigen route richting 2030 moet grondig worden gedaan en het is beter om er in het begin genoegtijd in te investeren. De eerste stappen zijn de moeilijkste, daarna wordt het gemakkelijker en zal een positieve dynamiek ontstaan die je trots zal maken en motiveren om sport voor het grotere goed te gebruiken.

Voor meer informatie over de duurzaamheidsstrategie van de KBVB of SDG's in sport in het algemeen, contacteer ons!

Comentários


bottom of page