2021 was voor ons een speciaal jaar met de publicatie van ons boek ‘De weg naar duurzaam ondernemen’. We blikken graag terug op de boeken die ons geïnspireerd hebben, de parels die we nu aan het lezen zijn, en veelbelovende boeken die op onze must-read lijst staan.
Boeken die ons geïnspireerd hebben:
1. Over dialoog – David Bohm
An oldie, but a goodie! Filosoof en natuurkundige David Bohm (1917-1992) laat zien hoe we problemen daadwerkelijk uit de wereld kunnen helpen door ze bij de wortel aan te pakken en ons denkproces te onderzoeken. Hoog tijd om ons denken grondig te veranderen om antwoorden te kunnen vinden op de uitdagingen die ons te wachten staan.
2. De noodzakelijke revolutie – Peter Senge
'De noodzakelijke revolutie' markeert het begin van een nieuw tijdperk. We moeten af van de wegwerpmaatschappij die onze natuurlijke hulpbronnen langzaam maar zeker uitput. Om dat te bereiken is het van belang dat organisaties en individuen wereldwijd hun grenzen verleggen en de handen ineen slaan.
Peter Senge en zijn coauteurs laten in dit boek zien hoe werkelijk iedereen zijn eigen bijdrage kan leveren aan deze grote ommekeer. De lezer krijgt specifieke strategieën en actiepunten aangereikt waarmee je de eigen denk- en handelwijze kan veranderen.
3. Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers
In Hoe gaan we dit uitleggen beschrijft Jelmer Mommers een van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Een probleem dat bij de meesten van ons vooral een gevoel van machteloosheid oproept. “Het eerlijke verhaal is dat we ongelofelijk in de shit zitten. Zo'n warm klimaat als er nu aankomt, heeft de mens nog nooit meegemaakt. Maar hoe erg het wordt, dat bepalen we zelf.”
4. On Fire: The (Burning) Case for a Green New Deal - Naomi Klein
In haar nieuwe boek On Fire: The (Burning) Case for a Green New Deal balanceert Naomi Klein tussen hoop en vrees. Vol bewondering kijkt ze naar de stakende scholieren die met hun klimaatmarsen de straat overnemen. ‘100.000 mensen in Milaan, 40.000 in Parijs, 150.000 in Montreal. Kartonnen borden dobberden op de branding van de mensheid: “Er is geen planeet B!”, “Verbrand onze toekomst niet”, “Ons huis staat in brand!”’
Boeken die we aan het lezen zijn:
5. De goede voorouder – Roman Krznaric
Hoe kunnen we een goede voorouder zijn? Hoe gaan we om met onze eikelbrein en marshmallowbrein? In De goede voorouder verzamelt Krznaric prachtige ideeën die hij fijn sorteert. Zo geeft hij onder meer zes vormen van langetermijndenken, drie soorten voorspellingen, en vijf factoren waarom we korte termijn voorrang te geven.
6. Regeneration – Paul Hawken
‘Regeneration’ wordt gepresenteerd als een paperback en een soort koffietafelboek met heel wat foto’s. Een enorm groot team van mensen met heel wat expertise werkten samen aan dit boek. De nadruk ligt op hoe het eruit zou kunnen zien om actie te ondernemen tegen klimaatverandering - van een 'wat als?' naar een 'hoe'. En het idee van regeneratie loopt er doorheen.
Boeken op onze must-read lijst:
7. Thriving: The Breakthrough Movement to Regenerate Nature, Society, and the Economy - Wayne Visser (Februari 2022, maar kan worden besteld als pre-order)
‘Thriving’ laat zien hoe innovatie de natuur, de samenleving en de economie kan regenereren door ons van degradatie naar het herstel van ecosystemen te brengen, van uitputting naar vernieuwing van hulpbronnen, van ongelijkheid naar verantwoordelijkheid in gemeenschappen, van ziekte naar revitalisering van de gezondheid, en van verstoring tot weerbaarheid van infrastructuur en instellingen. Benieuwd!
8. Mission Economy - Mariana Mazzucato
Mariana Mazzucato, inspirator van het Europese missiegerichte innovatiebeleid, stelt in haar nieuwe boek dat overheden zich moeten laten inspireren door het ‘moonshot’-programma dat president John F. Kennedy in 1962 lanceerde. “Mission Economy brengt het soort visie, ambitie en verbeelding in dat zo verschrikkelijk ontbreekt in het regeringsbeleid van tegenwoordig”, aldus een recensie van The Guardian. Dat maakt ons nieuwsgierig!
9. Net positive - Paul Polman, Andrew Winston
In dit boek exploreren voormalig Unilever-CEO Paul Polman en duurzame bedrijfsgoeroe Andrew Winston vijftig jaar bedrijfsdogma. Ze onthullen voor het eerst belangrijke lessen van Unilever en andere baanbrekende bedrijven over de hele wereld over hoe je als organisatie kunt profiteren door de problemen van de wereld op te lossen in plaats van ze te creëren. Om vandaag en morgen te floreren, stellen ze, moeten bedrijven 'netto positief' worden - meer aan de wereld geven dan ze nemen.
10. Natural Intelligence – Leen Gorissen
Innoveren op een toekomstbestendige manier? Dat kunnen we leren van de natuur, betoogt innovatiebioloog Leen Gorissen. “Voorlopig ligt de focus van digitalisering voornamelijk op het verbeteren van diensten in onze mensenmaatschappij. Hoe zou digitalisering eruitzien als ze daarbovenop ook als doelstelling heeft om de aarde gezonder, rijker en levenskrachtiger achter te laten? Als plankton, termieten, zwammen en walvissen dit kunnen, dan kunnen wij dit toch ook?”
Veel leesplezier!
Heb je ons boek nog niet gelezen? Bestel dan een paperback of e-book versie hier: https://www.route2030.be/dewegnaarduurzaamondernemen
We zijn dankbaar voor de vele fijne boekrecensies die we krijgen, zoals deze:
Comments