top of page

Dubbele Materialiteit: Double the Fun or Double the Trouble?

Met de introductie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) als onderdeel van de Europese Green Deal, betreedt dubbele materialiteit het toneel in Europa. Deze richtlijn, die in 2023 van kracht werd, heeft tot doel transparantie te bevorderen met betrekking tot de activiteiten van grote bedrijven op het gebied van mens en milieu. De Europese Unie streeft ernaar bedrijven en hun duurzaamheidsstrategieën transparanter te maken door middel van wetgeving, via de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), die de ESG-principes concreter maken. Deze normen vormen technische verplichtingen voor rapportage, waarbij thema's variëren van milieu (E) - zoals klimaat, biodiversiteit, circulaire economie, vervuiling en water - tot sociale aspecten (S) zoals werknemers over de gehele waardeketen, gemeenschappen en klanten.
Dubbele Materialiteit: Double the fun or Double the Trouble?

Met de introductie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) als onderdeel van de Europese Green Deal, betreedt dubbele materialiteit het toneel in Europa. Deze richtlijn, die in 2023 van kracht werd, heeft tot doel transparantie te bevorderen met betrekking tot de activiteiten van grote bedrijven op het gebied van mens en milieu. De Europese Unie streeft ernaar bedrijven en hun duurzaamheidsstrategieën transparanter te maken door middel van wetgeving, via de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), die de ESG-principes concreter maken. Deze normen vormen technische verplichtingen voor rapportage, waarbij thema's variëren van milieu (E) - zoals klimaat, biodiversiteit, circulaire economie, vervuiling en water - tot sociale aspecten (S) zoals werknemers over de gehele waardeketen, gemeenschappen en klanten.Double the trouble? Vooroordelen over de CSRD

Veel bedrijven staan niet te springen om de CSRD met zijn dubbele materialiteit in hun bedrijfsvoering te integreren. De argumenten zijn divers, van extra tijd en kosten tot de vrees voor voortdurende aanpassingen in de regelgeving, en van het vrijgeven van bedrijfsinformatie tot het idee dat Europa te snel wil gaan, wat andere landen een voorsprong zou geven.


Deze vooroordelen leiden ertoe dat bedrijven de integratie van dubbele materialiteitsoefeningen onvolledig uitvoeren of zelfs bewust vertragen. Dit gebeurt met argumenten als "we doen het wel als de wetgeving echt definitief is", "niet alle belanghebbenden in de waardeketen hebben voldoende kennis over ons bedrijf of de onderliggende thematiek" en "we willen deze oefening gebruiken voor onze langetermijnstrategie, dus het moet meteen goed zijn".


Double the fun? Dubbel inzicht

Desondanks benadrukt EFRAG, het Europese instituut dat mede aan de basis staat van de wetgeving en ondersteuning biedt bij de uitvoering ervan, dat er geen 'one size fits all'-methode is om dubbele materialiteit toe te passen. Ze bieden bedrijven richtlijnen om de oefening aan te passen aan hun eigen situatie. Zolang maar wordt onderbouwd hoe de dubbele materialiteit wordt toegepast, is er veel ruimte om fouten te maken en dus ook om te groeien. De dubbele materialiteitsanalyse is namelijk dé manier om de eigen bedrijfsstrategie kritisch te evalueren, van visie en missie tot waardeketens en wagenpark, en bevordert kennismaking tussen personeel van verschillende afdelingen.


Samen op weg naar een geslaagde dubbele materialiteit

Laat onzekerheid, nieuwe inzichten en de samenkomst van verschillende belanghebbenden geen obstakel vormen. Ook al is de dubbele materialiteitsoefening voor het bedrijf nog niet perfect, het biedt tal van waardevolle perspectieven die de bedrijfsvoering toekomstbestendig maken.


Heb je wat hulp nodig of wil je een externe blik werpen op jouw CSRD-traject, van GAP-analyse tot dubbele materialiteitsanalyse en carbonfootprint? Neem dan contact met ons op via hello@route2030.be. We helpen je graag verder.

Comments


bottom of page