top of page

Sport als katalysator voor meer duurzaamheid

Het belang van sport werd al langer onderkend als instrument om de wereld beter te maken. De Verenigde Naties pleiten daarom ook voor een prominentere rol van sport om de SDG’s te realiseren. Een eerste stap is om het potentieel van sport en bewegen te verbinden aan de SDG's en een meer allesomvattend duurzaam en maatschappelijk verantwoord verhaal.Dat beseft ook Golf Vlaanderen. Zij stelden enige tijd terug de volgende vraag: "Wat betekent de golfclub voor de maatschappij en wat kan de maatschappij voor de golfclub betekenen?" Om dit te bundelen, om de clubs te inspireren en te motiveren werd in samenwerking met Route 2030 een laagdrempelig golf kompas duurzaamheid ontwikkeld.


Het golfkompas is ontstaan van uit een eerste scan met de golfclubs en Golf Vlaanderen. Het is duidelijk dat er al heel wat gebeurt rond duurzaamheid, soms zonder erbij stil te staan. Daarom dient het golf kompas om extra handvaten te geven richting de clubs. Niet om nog strengere reglementering op te leggen, maar om een richting aan te geven waarin elke club binnen haar eigen context en volgens haar eigen niveau aan de slag kan gaan met duurzaamheid.

“Als we onze clubs stappen willen zien maken in een breder duurzaamheidsverhaal dan dienen we hen meer te enthousiasmeren dan de verzameling regels die nu opgelegd worden. Onze clubs kennen het GEO label al. Het is een Europees erkend en onafhankelijk label waarbij clubs een eco-label kunnen verdienen door te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Maar die strenge voorwaarden zorgen eerder voor frustratie dan voor innovatie,” aldus Marc Verneirt, Secretaris-Generaal Golf Vlaanderen.

De bovenstaande afbeelding is een visuele weergave van de scan bij Golf Vlaanderen en enkele golfclubs. Het is duidelijk dat de golfsport een impact heeft op heel wat SDG's, zoals 'goede gezondheid en welzijn' (SDG 3) en schoon water (SDG 6), maar ook duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11), verantwoord consumeren en produceren (SDG 12), leven op het land en biodiversiteit (SDG 15), rechtvaardigheid en transparantie (SDG 16), en partnerschappen voor duurzame ontwikkeling (SDG 17).


Het golf kompas wil vooral inzicht geven in wat duurzaamheid kan betekenen voor de golfclubs en hoe de SDG’s te laten vertalen naar concrete voorbeelden. Het golf kompas bestaat uit een 'menukaart' van acties waarbij men stap voor stap kan kijken hoe men nieuwe activiteiten kan opzetten in lijn met de SDG's.


Via het golf kompas, vrijblijvende coaching en inspiratiesessies werken de golfclubs aan meer duurzaamheid!


Where to start? Laat je inspireren door deze 6 praktische tips!
Interesse om met jouw sporttak of club aan de slag te gaan met de SDG's? Contacteer ons via hello@route2030.be.

Of zoek je meer inspiratie hoe sport kan bijdragen aan de SDG's? Lees dan de SDG brochure van het VN-Bureau voor Sport voor Ontwikkeling en Vrede.

Comments


bottom of page